Kijktips voor op Netflix
A Plastic Ocean (100 min.)
Wat begint als een avontuur om de blauwe vinvis te filmen, leidt tot de schokkende ontdekking van een dikke laag plastic puin dat in het midden van de Indische Oceaan drijft. Journalist Craig Leeson besluit er iets aan te doen. Hij trok vier jaar de wereld rond om de problemen van plastic vast te leggen. De film geeft goede tips hoe jij zelf je plasticverbruik kan verminderen.
Kiss the Ground (84 min.)
Door landbouw is de afgelopen 50 jaar bodem steeds verder uitgeput. Zonder gezonde grond gaat de CO2, die normaal in grote getalen in de grond opgeslagen ligt, weer de atmosfeer in. Wat overblijft is woestijn. Deze film zoekt de oplossing van klimaatverandering ondergronds en toont mooie voorbeelden van regeneratieve landbouw, herbebossing en het terugdraaien van woestijnen.
The Boy Who Harnessed the Wind (113 min.)
De dertienjarige William woont in Malawi. Hij wordt van school gestuurd, als zijn ouders zijn studie niet meer kunnen betalen. Terwijl zijn dorp geteisterd wordt door droogte en hongersnood, droomt William dat het land weer gezond wordt: hij gaat een windmolen bouwen. Een verfilming van een waargebeurd verhaal. William laat zien dat je met doorzettingsvermogen, je droom voor een betere wereld waar kunt maken.
Gratis te kijken documentaires
Nederland in 2050 (5 afleveringen van 24 min.)
De naam van dit Zapp-programma spreekt voor zich: hoe ziet ons land er in 2050 uit? Van zelfrijdende auto’s tot 3D-geprinte jurken. In vijf afleveringen van twintig minuten vliegen ze langs de innovatieve ideeën en interessante thema’s. Met deze serie kan je huiswerk maken en het oppassen op je jongere broertje/zusje combineren. En het is nog leuk ook!
‘Nederland in 2050’ is hier gratis te kijken.
Making Cities (60 min.)
In het jaar 2050 zal ongeveer driekwart van de wereldbevolking in de stad wonen. In deze documentaire kijken ze naar hoe die stad eruit zal komen te zien en wie hem zal maken. Zijn dat de mensen? Of zijn dat grote bedrijven zoals Siemens en Ikea? Hoe zorgen we ervoor dat deze stad duurzaam is?
‘Making Cities’ van VPRO tegenlicht is hier gratis te kijken.
De Prijsvechter (3 afleveringen van 40 min.)
Nooit eerder in de geschiedenis was er zoveel te koop, voor zo weinig geld. De verleiding van de goedkope spulletjes is niet te weerstaan. Hoe komen al die spullen eigenlijk zo goedkoop in het schap. En tegen welke prijs? In deze driedelige documentaireserie zoeken Roland Duong en Marijn Frank naar antwoorden.
‘De Prijsvechter’ is hier gratis te kijken.
Korte films
Scenes from a Dry City (13 min.)
Wat als het water op is? De miljoenen inwoners van Kaapstad vrezen dagelijks voor ‘Day Zero’, de dag waarop de kraan wordt dichtgedraaid. “We kunnen mensen niet meer vragen om geen water te verspillen, we moeten ze nu dwingen,” zegt de burgemeester van de stad. In dertien minuten zie je de keiharde gevolgen van het waterkort van vandaag de dag.
Deze documentaire is hier gratis te zien.
Delft Hyperloop Competition Documentary (9 min.)
Sneller dan een vliegtuig, gemakkelijk als een trein, duurzamer dan beiden: is de Hyperloop het vervoer van de toekomst? Studenten van de TU Delft ontwierpen één van de eerste werkende modellen en wonnen daarmee een internationale wedstrijd met 2000 deelnemende teams.
In deze korte Engelstalige documentaire volg je de weg naar die winst.
The Story of Stuff (21 min.)
We hebben veel spullen. Te veel spullen volgens Annie Leonard, de oprichtster van The Story of Stuff. In deze video laat ze zien dat meer niet vanzelfsprekend beter is. Ze neemt je mee langs de weg die spullen afleggen en laat zien wat hieraan verbeterd kan worden.
Het YouTube kanaal van deze organisatie staat vol interessante video’s voor een duurzamere wereld. De video’s zijn in het Engels, maar via de instellingen kan je de Nederlandse ondertiteling aanzetten.
Bonus-tip: Wall-E (98 min.)
Deze prachtige animatiefilm is misschien niet een waargebeurd verhaal, maar dat er niets van te leren valt. Wall-E neemt ons mee naar een toekomst waarin onze aarde is veranderd in een grote vuilnisbelt. Hiertussen scharrelt een robotje rond, de enige in zijn soort, wiens eeuwige taak het opruimen van de rotzooi is die de mensheid heeft achtergelaten.
Het is een schokkende maar niet onmogelijke toekomst die wij graag zouden willen voorkomen.