De gebouwen die gezet zijn/worden zijn vaak niet praktisch, verbruiken veel energie en water en zorgen ervoor dat er geen ruimte meer is voor natuur. Een gebouw dat op zo'n manier werkt dat de bewoners voedsel, water en energie lokaal en goedkoper kunnen krijgen lijkt toch erg aangenaam, niet?
Locatie
Plaats
Melle
School
Tectura Tuinbouwschool Melle
Deelnemers
Klas
1A
Groepsnaam
Team Tectura
Groepsleden
Gloria, Mathis, Ibe, Jules, Arthur, Bruno, Miel, Seppe, Xander
Naam docent
Eline Alliet
Project
Thema
Gebouwen
Probleemstelling
De gebouwen die gezet zijn/worden zijn vaak niet praktisch, verbruiken veel energie en water en zorgen ervoor dat er geen ruimte meer is voor natuur. Een gebouw dat op zo'n manier werkt dat de bewoners voedsel, water en energie lokaal en goedkoper kunnen krijgen lijkt toch erg aangenaam, niet?
Oplossing
Het Groene Gebouw is dé oplossing voor de bouwheren die vandaag de dag nieuwe gebouwen moeten zetten en hun hoofd breken over energieverbruik, waterverbruik en het behoud van de natuur. Het is een appartementsgebouw dat zichzelf bijna volledig van alles wat de inwoners nodig hebben voorziet. Eerst en vooral een bekend gezegde: "hoe meer gebouwen, hoe minder natuur". Die uitspraak is verleden tijd dankzij dit gebouw. De volledige gevel is erop voorzien dat er planten kunnen groeien. Dankzij de kennis van plantkundigen zullen op elke gevel andere planten geplaatst worden. Sommige planten hebben namelijk graag een hele dag rechtstreeks zondlicht, andere liever schaduw. De planten die dicht bij ramen/balkons van de bewoners groeien zijn planten waarvan de vrucht/bloem/bladeren/stengel eetbaar is. De bewoners kunnen deze zelf oogsten. Hetgeen ze teveel oogsten kunnen ze in een verzamelplaats in het gebouw achterlaten. Ook daar kunnen ze het voedsel van de andere gevels komen halen. De bewoners van dit gebouw hoeven de planten geen water te geven, of toch niet bewust. Dankzij een vernuft systeem in de gevel krijgen de planten het afvalwater van de douche/lavabo/... Al het water waar niets anders in aanwezig is dan zeepresten. De bewoners moeten uiteraard gebruik maken van biologisch afbreekbare zepen, andere kunnen de planten schade oplopen. In de kelder van het gebouw bevindt zich een krekelboerderij. Deze zit in de kelder omdat er niet heel erg veel plaats en licht nodig is om krekels te kweken. Er is veel minder water nodig om krekels te kweken dan voor het kweken van rundsvlees of andere grote zoogdieren die anders op de menu komen te staan. Ook de uitstoot is veel minder groot, alleen al omdat er geen transport nodig is van de boerderij naar de bewoners. Deze kunnen de krekels in de kelder gaan kopen. Van korte keten gesproken! Het afvalwater afkomstig van het toilet wordt naar een rietveldje geleid, waar het gefilterd wordt om terug te keren naar de toiletreservoirs van de bewoners. Deze helofytenfilter werkt volledig natuurlijk, is aangenaam om naar te kijken (zo is het zicht vanuit de woonkamer niet verpest) en is zeer doeltreffend voor deze toepassing. De bewoners gebruiken en verbruiken veel water. Dit water stroomt door verschillende afvoerbuizen, daar moet gebruik van gemaakt worden! In de buizen waar zuiver water door stroomt zitten ingebouwde waterradjes. Door het stromende water gaan deze draaien en dankzij de draaiende beweging wordt energie opgewekt. Niet alleen heervan komt de energie, op het dak zijn er zonnepanelen geplaatst die meedraaien met de beweging van de zon. Het gebouw is voorzien voor iedereen: mensen met rolstoel, grote en kleine gezinnen, oudere en jongere mensen, iedereen is welkom! Kom jij hier ook wonen?