Hallo Artcadia,
Wij zijn het groepje de hyperflat aan jullie presenteren. Veel plezier met lezen!
Het probleem
Het probleem dat wij oplossen is de overbevolking in 2080. Wij vroegen ons af; 'Waar moeten al deze mensen dan wonen?’ Daar hebben wij de oplossing voor!
Locatie
Plaats
Silvolde
School
Almende College locatie Isala
Deelnemers
Klas
Technasium klas 2
Groepsnaam
De Hyperflat
Groepsleden
Maaike, Carolien, Anouk, Mats, Luca, Bowie, Danique, Jesse, Ties, Jurre
Naam docent
J. Kempink
Project
Thema
Gebouwen
Probleemstelling
Hallo Artcadia,
Wij zijn het groepje de hyperflat aan jullie presenteren. Veel plezier met lezen!
Het probleem
Het probleem dat wij oplossen is de overbevolking in 2080. Wij vroegen ons af; 'Waar moeten al deze mensen dan wonen?’ Daar hebben wij de oplossing voor!
Oplossing
oplossing
We hebben veel onderzoek gedaan naar technieken die nu al bestaan en die goed in ons idee zouden kunnen passen. Uiteindelijk zijn we tot een conclusie gekomen. Wij gaan de Hyperflat ontwerpen, het eerste gebouw dat met het dagelijkse watergebruik stroom opwekt.
Wat is de hyperflat?
De hyperflat is een gebouw wat bestaat uit 3 delen.
Namelijk één flat voor jonge mensen met bijvoorbeeld een gezin, in deze flat zijn de woonruimtes en balkons groter om dat je in dit appartement met meer mensen woont.
Er is ook één flat voor oudere mensen, in deze flat zijn de woonruimtes kleiner en de balkons dus ook. Ook zijn veel oudere mensen eenzaam. Wij hebben dit probleem kleiner gemaakt door een ontmoetingsruimte in de flat te maken. Ook mogen jong en oud uit de flat naar de ontmoetingsruimte komen.
En is er nog een laatste flat. Dit is geen woonflat maar een flat die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor sportruimtes die energie opwekken doordat de apparaten bewegen. Maar dit gebouw kan ook gebruikt worden voor kantoren of bijvoorbeeld een school.
In de hyperflat hebben we ook gedacht aan een probleem waarom veel mensen niet in een flat willen wonen: je hebt geen of weinig tuinruimte. Daarom hebben wij aan de voet van het gebouw een soort park. In dit park zijn stukken grond afgezet als tuintjes die je kunt huren. Nog een idee van ons is: elk balkon een andere kant oprichten. Zo heb je voldoende privacy op je balkon.
Wat is er bijzonder aan dit gebouw?
Dit gebouw lost natuurlijk het overbevolkingsprobleem op. Maar wat doet het nog meer? Als er in 2080 dubbel zoveel mensen zijn, is er dus ook meer stroom nodig. Deze stroom moet opgewekt worden. Maar je wilt het natuurlijk wel duurzaam houden! Daarom zitten in al onze vensterbanken en op onze daken zonnepanelen. Deze kunnen bijvoorbeeld de lampen in het trappenhuis laten branden.
Maar er wordt nog op twee andere manieren stroom opgewekt. Er bestaat een systeem, genaamd Piézo. Dit systeem bestaat uit tegels. Elke keer dat je op zo’n soort tegel staat wordt er stroom opgewekt. Dit systeem willen wij gaan toepassen in het trappenhuis en in de gangen. Dan ben je al grotendeels zelfvoorzienend in deze delen van het gebouw.
We moesten natuurlijk ook iets nieuws verzinnen zodat er nog efficiënter stroom opgewekt zal kunnen worden, die hebben we! Een buizensysteem dat van de top van de middelste flat (deze is de hoogste, je kunt hem natuurlijk ook op de linker of de rechter flat zetten, als die maar hoger is dan de rest) tot helemaal onderaan. Hier mondt die uit in een groot ondergronds bassin, en vanuit daar kun je het gebruiken om je tuin te sproeien. Maar hoe wekt dit systeem nou energie op? In de buizen die van de top naar de voet van de flat lopen, stroomt water vanuit een groot bassin op het dak. Doordat dit water stroomt, en er in de buis propellers zitten die gaan draaien wekt het energie op. En omdat het water grote afstanden overbrugt, namelijk van verdieping naar verdieping, heeft het een grote snelheid. In een appartement heb je dan bijvoorbeeld en kraan. Die kraan is aangesloten op het waternetwerk en op ons buizensysteem.