In de toekomst gaat er aan verschillende bouwmaterialen een tekort komen. Dat zal een groot probleem worden voor de groeiende wereldbevolking.
Locatie
Plaats
Helmond
School
Jan van Brabant College
Deelnemers
Klas
Vt2A
Groepsnaam
Plasticanators
Groepsleden
Tom Buis, Laurens Jonkers, Niels Gijzen, Kay van der Linden, Jan de Bruijn, Arnout Slapak en Lukas Vos
Naam docent
H. Vasse
Project
Thema
Gebouwen
Probleemstelling
In de toekomst gaat er aan verschillende bouwmaterialen een tekort komen. Dat zal een groot probleem worden voor de groeiende wereldbevolking.
Oplossing
Dus hebben we met onze groep een oplossing bedacht om die materialen te vervangen door een nieuwe bouwstof: bio-plastic. Maar deze gebouwen moet ook sterk zijn dus hebben daar een structuur voor bedacht die luchtig is (voor isolatie en pijpleidingen) en sterk tegelijk.
Dit plastic word gemaakt van algen uit zeewier en daar kunnen we nieuwe bouwmaterialen mee maken. Alleen is het een probleem als de wereldpopulatie blijft groeien, want dan hebben we nog niet genoeg materiaal. Dus ook daarvoor hebben we een oplossing bedacht:
Zeewierkwekerijen. Maar zeewier heeft een bepaalde diepte en lichthoeveelheid nodig om te overleven en die oppervlakte is maar beperkt. We hebben dus een systeem bedacht om dit probleem op te lossen en de beschikbare oppervlakte voor de teelt van zeewier te vergroten.
Daarvoor hebben we een boei bedacht die het licht opvangt en doorstuurt door het plastic naar de zeebodem. Hiermee kunnen we niet alleen het licht geleiden maar ook een nieuw leefgebied maken voor algen en andere zeeorganismen die hier op blijven zitten dat weer voedsel voorziet voor de vissen en het probleem voor te kleine leefgebieden oplost.