Dit project hield in om iets te maken voor de toekomst, waar mensen later veel profijt van hebben. Ons groepje, moest iets verzinnen wat te maken had met mobiliteit. We vonden dat het energiebesparend moest zijn, handig, compact, makkelijk te gebruiken en dat het door de hele stad te gebruiken is. Daarom hebben wij de Doortje-Doortje gekozen.
Locatie
Plaats
Rotterdam
School
Emmauscollege
Deelnemers
Klas
2GD
Groepsnaam
Doortje-Doortje
Groepsleden
Patrick Donker, Doortje Hemelop, Sophie Jille, Anni Jin, Lisa Jong-Baw, Merel Jongekrijg, Rowina Kapoor
Naam docent
Th.A.Tullenaar
Project
Thema
Mobiliteit
Probleemstelling
Dit project hield in om iets te maken voor de toekomst, waar mensen later veel profijt van hebben. Ons groepje, moest iets verzinnen wat te maken had met mobiliteit. We vonden dat het energiebesparend moest zijn, handig, compact, makkelijk te gebruiken en dat het door de hele stad te gebruiken is. Daarom hebben wij de Doortje-Doortje gekozen.
Oplossing
Wat houdt de Doortje-Doortje in?
De Doortje-Doortje is een soort autootje, dat rijd op zonne-energie. Op het dak zitten een soort zonnepanelen die zonlicht opvangen en die er dus voor zorgen dat de Doortje-Doortje kan rijden. Het is bedoelt voor mensen die veel moeten reizen in bijvoorbeeld de drukke stad. Dagelijks rijden er veel treinen. Maar in die treinen zitten soms maar een paar personen. Ook reizen veel mensen in hun eentje met de auto naar hun werk. De ruimte die over is, kan bespaard worden met de Doortje-Doortje, omdat het vervoermiddel ten eerste een stuk compacter is. Maar wat gebeurd er als de zon niet schijnt? Dan is er nog een optie dat de Doortje-Doortje op windenergie kan rijden, waardoor de uitlaatgassen worden beperkt en brandstoffen worden bespaard. Uitlaatgassen zijn slecht voor het milieu, het brengt schade toe aan je gezondheid en het zorgt ervoor dat de warmte niet meer door de atmosfeer kan en de warmte op de aarde blijft hangen. Zo veranderd het klimaat waardoor bijvoorbeeld de zeespiegel stijgt door het smelten van de ijskappen. Dit kan ook grote gevolgen hebben voor de dieren die er leven, zoals ijsberen. Voor de Doortje-Doortje zijn er oplaadplaatsen door de hele stad. Als je je bestemming hebt bereikt moet je hem bij zo'n punt achterlaten. Dan kan hij in de tijd dat je weg bent opladen zodat je later gerust verder kunt rijden. Ook zijn er sevice Doortje-Doortjes die een verongelukte Doortje-Doortje kunnen ophalen door middel van een magneet, die op de achterkant van de service Doortje-Doortje zit. Op een gewone Doortje-Doortje zit een magneet aan de voorkant. Deze magneten zijn supersterk, om te voorkomen dat hij loslaat. Maar hoe werkt de oplaadplaats? Zo'n oplaadplaats vangt en slaat de hele jaar door zonne-energie op door middel van zonnepanelen, dus dan kunnen de Doortje- Doortjes zelfs op een onbewolkte dag opgeladen worden. Stel dat de zonne-energie op gaat in de oplaadhuisjes, hebben we als tweede optie windmolens vlak bij het oplaadpunt. Zo blijft het opladen milieuvriendelijk, wat natuurlijk erg belangrijk is.
Het proces van de Doortje-Doortje
Het proces van de Doortje-Doortje ging erg goed en we hebben er uiteindelijk veel van geleerd. Zo hebben we meer over het milieu en energie geleerd. Aan het begin verliep het allemaal een beetje stroefjes, doordat alles wat we bedachten meer bij een ander thema dan milieu paste. Na veel gedacht te hebben en ideee¨n samengevoegd te hebben kwamen we op een super idee: de Dootje-Doortje. De doortje doortje is er in verschillende kleuren! Zelfs in lila en mintgroen omdat we vonden dat sommige dingen altijd zo een basic, standaard kleur hebben. Tijdens het maken van de Doortje-Doortje kwamen we op steeds meer ideee¨n. Zo hebben de banden een speciaal soort rubber laagje waardoor ze minder uitglijden, als het bijvoorbeeld heeft gevroren. Later maakten we met z'n allen een soort plattegrond om het af te maken en een mooier beeld te geven om te presenteren.