Efficiënt en volautomatisch voedsel verbouwen in gebouw met veel verdiepingen

30-11-2017
15 keer bekeken

In 2080 is de wereldbevolking veel groter dan nu en daardoor zal er ook meer vraag zijn naar voedsel. Voedsel wordt nu nog verbouwd op een akker in de openlucht, maar deze nemen veel ruimte in en is niet altijd heel erg efficiënt. Om dit probleem op te lossen hebben wij een gebouw ontworpen met meerdere verdiepingen, waar verschillende gewassen kunnen groeien en de opbrengst ook nog eens groter is. In de film en in de tekst hieronder leggen we uit hoe dat werkt.

Led verlichting

In het gebouw wordt een speciale techniek toegepast, zodat gewassen zonder daglicht kunnen groeien. Deze techniek werkt als volgt: op elke verdieping groeien planten. Vlak boven de planten hangen led lampen. Led lampen worden nauwelijks heet, waardoor ze dicht op de plant kunnen hangen. Een etage hoeft daardoor niet erg hoog te zijn. Daarom kunnen er veel etages in één gebouw. Ook wanneer het gebouw niet erg hoog is.
De led lampen vervangen het zonlicht. Uit ons onderzoek blijkt dat planten alleen blauw en rood licht nodig hebben. De gewassen krijgen water door verneveling. Het water dat we gebruiken vangen we op doordat het dak schuin staat, waardoor het regenwater naar één kant stroomt. Het water gaat dan via een buis, verwerkt in de muur, naar het bassin onder in de kelder. De gewassen worden vanaf onder verneveld waardoor het water gelijk bij de wortels kan komen en er geen water wordt verspilt.


Meer efficiënt

In een gebouw worden de omstandigheden (zoals: warmte, regen) veel beter beheerst dan in een open veld. Het groeiproces kan hierdoor beter worden gestuurd. De opbrengst is daardoor hoger.
 

Volautomatisch oogsten en opnieuw planten

Bijvoorbeeld aardappelen:

Als de gewassen zijn volgroeid gaan eerst de led lampen uit en gaat de aardappelplant boven de grond dood. Dan gaan er klepjes open in de bodem, waardoor de aarde weg kan door een zeef en de aardappels voor het oprapen liggen. De aarde komt dan op een lopende band en via een buis in een grote bak onder het gebouw waar de aarde weer vruchtbaar wordt gemaakt door nieuwe voedingsstoffen toe te voegen. De plantenresten gebruiken we weer om de aarde vruchtbaar te maken. Om de aarde weer op de verdieping te krijgen hebben we een aarderad die op dezelfde manier als een waterrad werkt maar dan met aarde.
 

Duurzaam en dus millieuvriendelijk!

Uiteraard staan op het gebouw ook zonnepanelen, om energie op te wekken. Ons gebouw is dus erg milieuvriendelijk en duurzaam, maar dat hadden jullie natuurlijk al begrepen.


Groentewinkel

En onderaan het gebouw zou er een groentewinkel kunnen zijn.


Wij hopen heel erg op een finaleplaats. Want dan kunnen we laten zien dat het echt kan werken, door een gebouw op schaal te maken met echte planten.

Lisa, Ilse, Wouter en Melissa, 2T2

Locatie

Plaats
Hoofddorp

School
Kaj Munk College

Deelnemers

Klas
2T2

Groepsnaam
Binnenboeren

Groepsleden
Lisa, Ilse, Wouter en Melissa

Naam docent
Maco Combee

Project

Thema
Gebouwen

Probleemstelling
In 2080 is de wereldbevolking veel groter dan nu en daardoor zal er ook meer vraag zijn naar voedsel. Voedsel wordt nu nog verbouwd op een akker in de openlucht, maar deze nemen veel ruimte in en is niet altijd heel erg efficiënt. Om dit probleem op te lossen hebben wij een gebouw ontworpen met meerdere verdiepingen, waar verschillende gewassen kunnen groeien en de opbrengst ook nog eens groter is. In de film en in de tekst hieronder leggen we uit hoe dat werkt.

Oplossing
Wanneer je een gebouw ontwerpt waar je voedsel in kunt verbouwen, heb je minder ruimte nodig. Dit doordat je de gewassen bovenelkaar kan laten groeien. En ook omdat het groeiproces beter wordt beheerst. De opbrengst van de oogst is hierdoor hoger. In de film word uitgelegd hoe dit werkt.

Afbeeldingen

Een gebouw voor het verbouwen van voedsel

Gebouwen

Stemmen

Een momentje...

X (voorheen Twitter)

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Amsterdamseweg 13
6814 CM Arnhem
Contact
E artcadia@arcadis.com
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partners

 

Facebook

 

 

 
Cookie-instellingen