er is teveel afval in de ruimte om de baan rond de aarde dit kan ervoor zorgen dat er ruimte afval tegen onze steden en land kan aanvallen en vernietigen.
Locatie
Plaats
overveen
School
Kennemer Lyceum
Deelnemers
Klas
2 tech and design
Groepsnaam
clean space
Groepsleden
Julian, Adam, Teyler, Phillipeine, Rianne
Naam docent
Hardeman
Project
Thema
Milieu en ruimte
Probleemstelling
er is teveel afval in de ruimte om de baan rond de aarde dit kan ervoor zorgen dat er ruimte afval tegen onze steden en land kan aanvallen en vernietigen.
Oplossing
Om ruimteafval te verwijderen met een robot die lijkt op een toekomstvisie van de "Ocean Cleanup" uit 2080, kun je een aantal concepten combineren die speciaal zijn aangepast voor de ruimteomgeving. Hier is een mogelijke aanpak:
1. **Vormgeving en Mechanica**: De robot zou een ontwerp hebben dat is geïnspireerd op Mark Roberts “Ocean Cleanup", maar aangepast voor nul-zwaartekracht in de ruimte. Dit betekent dat hij aerodynamisch moet zijn om minimale weerstand te ondervinden en te manoeuvreren in de leegte van de ruimte. Het ontwerp zou grote vangarmen of netten kunnen hebben, speciaal gemaakt voor het grijpen van rondzwervend afval zonder het risico van botsingen.
2. **Propulsie**: In plaats van wielen of drijvende systemen zoals op aarde, zou de robot worden uitgerust met ionen- of chemische voortstuwing, zodat hij zich kan verplaatsen in de ruimte. Hij kan kleine stuwraketten hebben om gericht en gecontroleerd afval te verzamelen zonder ongewenste krachten uit te oefenen.
3. **Navigatie en AI**: De robot moet autonoom werken, omdat ruimteafval in hoog tempo beweegt. Het zou AI-gestuurd moeten zijn om het afval nauwkeurig te detecteren, te volgen, en te grijpen, met sensoren en radars om obstakels te vermijden en de beweging van het afval te voorspellen.
4. **Afvalopslag en -verwerking**Na het verzamelen van afval kan de robot een compartiment hebben voor tijdelijke opslag of vernietiging van het afval. Voor lange missies zou hij zelfs gereedschap kunnen hebben om afval te recyclen tot grondstoffen of het naar speciale ruimte depots te brengen.
5. **Energievoorziening**Omdat ruimteafval missies langdurig kunnen zijn, zou de robot voorzien kunnen zijn van zonnepanelen om zichzelf van energie te voorzien. Ook zouden batterijen voor periodes zonder zonlicht kunnen worden gebruikt.
6. **Veiligheidsmechanismen**: Om schade aan zichzelf en aan andere satellieten te voorkomen, zou de robot in geval van nood automatisch weg kunnen draaien of stil kunnen staan. Hij zou ook het vermogen moeten hebben om af te wijken van snel bewegend afval dat niet snel genoeg kan worden opgeruimd.
In 2080 zou deze technologie waarschijnlijk geavanceerd genoeg zijn om duizenden stukjes afval per missie te verzamelen.