Inspiratie 3D printen

3D printen is een techniek die je de laatste jaren steeds meer ziet in het straatbeeld en waar je in het journaal ook steeds vaker innovatieve en zeer interessante berichten over hoort. Het lijkt iets van nu, maar eigenlijk is het al een eeuwen oude techniek. Door de komst van betaalbare opensource 3D printers, is het een techniek die nu steeds toegankelijker wordt voor het bedrijfsleven (óók MKB!), het onderwijs en zelfs voor consumenten. Maar wat kun je nu eigenlijk allemaal met een 3D printer?

Naast de veelal 3D geprinte (gepersonaliseerde) telefoonhoesjes en leuke gadgets en beeldjes van jezelf wordt de 3D printer ook ingezet in de medische wereld, in de machinebouw, bij architecten, kunstenaars, in de vliegtuig industrie, maar ook in de film- en mode-industrie, de ruimtevaart, en ga zo maar door! De 3D printer kan werkelijk waar overal voor gebruikt worden. Het is alleen afhankelijk van het type 3D printer en dus het materiaal waarmee je de objecten en voorwerpen uitprint. Zo kun je het gebruiken voor schaalmodellen, en prototypen, maar je kunt dus ook het geprinte onderdeel daadwerkelijk gebruiken ter vervanging van bijvoorbeeld een menselijk lichaamsdeel, zoals een knie of een metalen onderdeel voor in je auto, zelfs de muren van je huis kun je met een 3D printer op verschillende manieren (plastic of beton) laten printen.

Met het tafelmodel 3D printer die je binnen het Artcadia project kunt gebruiken (en zelfs in de finale kunt winnen!) worden over het algemeen schaalmodellen en prototypen gemaakt. Maar wie creatief is laat zich niet beperken door de afmeting die deze printer kan printen. Zo heeft Joris Laarman, bijvoorbeeld een prachtige stoel gemaakt, waarbij hij als verbinding van de losse 3D geprinte onderdelen gebruik maakte van een puzzelverbinding. Ook heeft deze zelfde kunstenaar een geweldig project, waarbij hij de bestaande 3D printer op zijn kop liet printen waardoor deze instaat was om in één keer een 2 meter hoge olifant uit te printen. 

Er zijn tal van voorbeelden, waardoor jij geïnspireerd kan raken voor jouw oplossing van morgen. Bekijk hiernaast de filmpjes voor voorbeelden of zoek verder op het internet daar kun je vast nog veel meer leuke interessante dingen vinden. Zie jij iets dat je aanspreekt? Deel het dan met de andere bezoekers van de artcadia website!

Ook heel gaaf, een auto die rijdt op mierenzuur! En straks rijdt er zelfs een personenbus op mierenzuur. Allemaal mogelijk gemaakt, omdat studenten van de universiteit in Eindhoven van hun fantastische idee een 3D geprint schaalmodel maakte en zo hun idee konden presenteren aan diverse bedrijven, die hen nu gaan helpen hun droom en innovatie echt waar te maken! Gaaf he?!

Wil jouw klas dit ook? Check dan de lesbrief over 3D printen in jullie informatie pakket of via deze link. In de filmpjes rechts vind je allerlei voorbeelden van wat je met 3D printen kan doen!

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E artcadia@arcadis.com
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partners

 

 

 

Facebook

 

 

 
Cookie-instellingen