Zulke denkbeeldige werelden worden ook wel utopieën genoemd. Een utopie is eigenlijk een gedroomde, ideale samenleving. Maar er kan ook van alles fout gaan in deze denkbeeldige toekomst. Dan wordt dat een dystopie genoemd. Utopieën en dystopieën zijn keerzijden van dezelfde medaille en populaire onderwerpen in de literatuur. En hoewel het hier altijd over fantasieën gaat, zeggen deze werelden veel over onze maatschappij en de uitdagingen waar we in de toekomst mee te maken kunnen krijgen.
Om je wat inspiratie te geven hebben wij onze favoriete boeken voor je op een rijtje gezet!
Vogelkinderen
De wereld van Aqila en Dayo is groen en vreedzaam. Dieren hebben een stem. Geluk staat voorop. De nieuwe mensen hebben vleugels. Ze kunnen vliegen en praten met dieren. Ze noemen zichzelf: Vogelkinderen. Gewone mensen zijn er ook nog. Zij mogen niet meer mee beslissen. Aqila is een vogelmeisjes en Dayo is een gewone jongen. Als Aqila’s moeder in het niets verdwijnt, breekt een opstand uit. Dayo en Aqila volgen een spoor de bergen in. Twee verliefde tieners proberen een perfecte wereld te redden van de ondergang.
Op de website van www.vogelkinderen.nl vind je nog veel meer informatie over het klimaat en de toekomst!
Vogelkinderen, Mark Boode, De Vrije Uitgeverij, 276 pagina's
Borrealis
Joppe is ontvoerd - en niet alleen hij. In het koude, afgelegen Borealis wachten honderdtachtig kinderen van over de hele wereld op hun lot, bewaakt door de Crew en beheerst door de Trias. In Borealis ontbreekt het de kinderen aan niets - maar de regels zijn streng en de hekken hoog.
Borrealis, Marloes Morshuis, Lemniscaat Uitgeverij, 268 pagina’s
De 100
Door een nucleaire kernramp is de aarde onleefbaar geworden. De mensheid heeft zichzelf weten te redden en leeft nu in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft. Niemand weet wanneer (of zelfs maar of) de aarde weer leefbaar zal worden. Maar door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden, moet er een beslissing genomen worden voordat het te laat is…
De 100, Kass Morgan, Blossom Books, 312 pagina’s
Hack
In de Bange Jaren stond de Derde Wereldoorlog op het punt van uitbreken en de aarde dreigde intussen ten onder te gaan aan het veranderende klimaat. Economische groei was het enige dat telde. Gelukkig ontstond er een tegenbeweging. Steeds meer mensen begonnen op eigen houtje duurzame projecten te ontwikkelen en maakten zich hard voor een betere wereld: sinds de Grote Ommekeer gaat het weer beter met de aarde. Het resultaat is een ideale wereld, volgens de vijf nieuwe leiders. Maar als je je niet aan hun regels houdt...
Hack, Mirjam Mous, van Goor, 400 pagina’s
Bonustip:
Hoe gaan we dit uitleggen?
Zo’n warm klimaat als er nu aankomt, heeft de mens nog nooit meegemaakt. Maar hoe erg het wordt, dat bepalen we zelf. In dit boek legt Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd, klimaatverandering, duidelijk uit. Hij omschrijft ook twee fictieve werelden: een utopie en een dystopie. Welke zou onze werkelijkheid worden?
Hoe gaan we dit uitleggen?, Jelmer Mommers, De Correspondent, 240 pagina’s