Met je telefoon kun je namelijk prima filmpjes maken, die misschien wel net de doorslag geven voor de jury om jullie project door te laten gaan naar de finale! Daarom hieronder vijf tips, zodat jij na de vakantie helemaal klaar bent om van jouw oplossing voor de stad van de toekomst een spetterend filmpje te maken!
1. Let op het licht
Licht kan in foto- en videografie je vriend zijn of je vijand. Er is teveel licht (midden op de dag: felle zon!) of juist te weinig. Hoe dan ook: let op het licht en gebruik het in je voordeel. En weet dat video’s (en foto’s) met slecht licht meer ruis zullen hebben (korrels) en dat komt de scherpte niet ten goede. Voor scherp beeld is mooi licht dus des te belangrijker.
2. Kies zelf de focus
Ook in de videofunctie is het mogelijk om zelf de focus te kiezen. Oftewel: tikken op je scherm om zelf te kiezen waar je camera op scherp stelt. Dat is echt een must, anders gaat de camera op eigen houtje kiezen welk deel van het beeld scherp moet zijn. Even tikken dus, je zal zien dat het beeld veel scherper wordt.
3. Telefoon op vliegtuigmodus
Dat is dus echt een belangrijke: op vliegtuigmodus die hap! Anders hoor je in je video al die Whatsappjes en mails voorbij komen! En dat is natuurlijk heel erg suf… Kleine moeite en het heeft nog een voordeel, want het bespaart je batterij. Vooral belangrijk als je flink wat shots wil filmen, of een lange avond voor de boeg hebt.
4. Let op het geluid
En voortbordurend op de vorige tip: geluid is in een video vaak net zo belangrijk als het beeld. Als het geluid slecht is, zal dat het beeld overstemmen, hoe leuk je plaatje ook moge zijn. Laat je iemand aan het woord in je video? Zorg dan dat het geluid goed is! Als iemand onverstaanbaar is door het vele achtergrondgeluid bijvoorbeeld, haak je als kijker snel af.
5. Let op je compositie
Ook voor video is het belangrijk om je compositie in de gaten te houden. Wat komt er in beeld, wat komt op welke plek en waar ga jijzelf als filmer staan? Een handige regel is de ‘regel van derden’. Wat houdt die in? Even heel kort door de bocht: zet het onderwerp niet in het midden van het beeld (= namelijk heel saai voor het oog), maar zet het een beetje opzij. Het geeft een spannender plaatje om naar te kijken.
Succes!