Na een maanden durende wedstrijd gaven twaalf scholen hun kijk op de toekomst gepresenteerd in het Evoluon in Eindhoven. Innovatieve en creatieve ideeën varieerden van zout water omzetten naar zoet tot een manier van vervoer onder de grond.
Gert Kroon, algemeen directeur van Arcadis in Nederland: ,,Sinds ik betrokken ben bij Artcadia heb ik nog nooit zulke goede ideeën gezien. Er werd geweldig gebruik gemaakt van audiovisuele mogelijkheden die moderne techniek biedt.’’ Over de winnaar: ,,Een sterke combinatie van een aantal technieken, waarbij ook is nagedacht over een totaalconcept. De leerlingen hebben ook nagedacht over gebruik en bewustwording. Heel knap.’’
Met het idee voor de Multi-Molen heeft het Cals College de hoofdprijs in de wacht gesleept: een bezoek met tien leerlingen en twee docenten naar bijzondere locaties en mooie, technisch interessante projecten in Parijs. Daar nemen we ook een kijkje ‘achter de schermen’. De 2e prijs, een Ultimaker 3D printer, ging naar Tiny Garden van CS Walcheren. De derde prijs ging naar UnderWay van het CSG Bogerman uit Sneek: de betrokken leerlingen krijgen een jaarabonnement op het populairwetenschappelijke blad Know How.
De wedstrijd is georganiseerd door ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis, de ideële organisatie Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en leverancier van digitale printsystemen Canon Business Services om middelbare scholieren te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Artcadia is voor de negende keer gehouden. Het is een techniek- en kunstproject voor leerlingen van havo/vwo 2. Een recordaantal van 117 scholen deed dit jaar mee aan de wedstrijd.
Middelbare scholieren uit Nederland en België zijn uitgedaagd om werkstukken te maken waarin ze hun visie op onze toekomstige samenleving weergeven. Problemen op het gebied van gebouwen, water, milieu en mobiliteit zijn met creatieve technische oplossingen aangepakt. Vorig jaar won het Vellesan Collega uit IJmuiden met ‘het luchtbad’. In 2015 won het Jan van Brabant College uit Helmond met ‘Bouwmaterialen in de toekomst’. Eerdere winnaars waren het het Theresialyceum in Tilburg met ‘Glow in the Dark’, Antoniuscollege in Gouda met ‘Snelweg lichtjes’, verlichting van een snelweg gebaseerd op windenergie, het Orion College in Breda met ‘BRIJN’ van Baggeren, Rijn en het Brein, het Dr. Nassau College uit Assen met de energie opwekkende stoeptegel ‘Stoepit’ en Visser ’t Hooft uit Leiden met de multifunctionele dijk.